top of page
Foto van schrijverJürgen X-Drones

Opnieuw test orgaantransport met drone in VS

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om eerste orgaantransport per drone uit te voeren. Een wereldwijde primeur. De nier is vervolgens ook succesvol getransplanteerd. De tijd dat een orgaan reist is cruciaal, want hoe langer het orgaan uit een menselijk lichaam is, hoe groter de kans dat de ingreep mislukt.


De test om een nier te transporteren met een drone werd opnieuw over gedaan. Maar nu met een effectieve transplantatie. Tijdens een serie proefvluchten in de Amerikaanse stad Baltimore (Maryland) bleek dat een donornier probleemloos door een drone vervoerd kon worden. Het orgaan had niets te lijden onder de vlucht. Het experiment werd uitgevoerd op initiatief van chirurg Joseph Scalea, die als onderzoeker is verbonden aan de universiteit van Maryland. Volgens Scalea zijn traditionele luchtvervoersdiensten veel te inflexibel en zijn drones mogelijk een uitkomst als het gaat om het spoedvervoer van donororganen.


De tijd die een orgaan nodig heeft om van de donor naar de ontvanger te komen - de koude-ischemietijd (KIT) - bedraagt in Europa voor een nier nu gemiddeld 21 uur. Uit eerder onderzoek is gebleken dat elk uur KIT gepaard gaat met een 1,3 procent toegenomen risico op het falen van de transplantatie. De snelheid van het transport is daarom essentieel.


Hoe sneller ter plaatse, hoe beter.

Het blijven nog steeds testvluchten. Amerikaanse onderzoekers hopen het proces te versnellen door een 'orgaandrone' in te zetten. Daar zitten overigens de nodige technische haken en ogen aan: vereist zijn onder meer dat de drone ten minste 4,5 kg kan dragen, 5 kilometer kan afleggen en verticaal kan opstijgen en landen. De drone zou het KIT met 70 procent kunnen reduceren, terwijl grotere en snellere drones volop in ontwikkeling zijn.


Schaars goed

De vraag blijft of de maatschappij klaar is voor organen die door de lucht zoeven. Een donororgaan is een schaars goed. Stel dat er toch iets fout loopt in de lucht tijdens het transport. In Antwerpen (België) zijn reeds testen aan de gang om bloed- en urinestalen tussen ziekenhuizen uit te wisselen voor labo onderzoek. Een urinestaal of een orgaan ... ethisch is er een groot verschil. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd.


Luister hier naar de radio reportage van BNR (Nederland)



Met X-Drones volgen we de ontwikkelingen op de voet en willen u via deze weg informeren. Registreer je vandaag nog voor onze nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht.

Tot binnenkort!





52 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page