top of page
  • Foto van schrijverJürgen X-Drones

Ostend Dronehub opgericht om in te zetten op innovatie.

Haven Oostende, Economisch Huis Oostende, Rebo, Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Hogeschool Vives en VLOC lanceren een kenniscentrum voor professionele drones om de potentiële economische impact van drones ten volle te benutten.


Ostend Dronehub profileert zich internationaal en koppelt bedrijven die dronediensten aanbieden aan bedrijven die dronediensten nodig hebben.

De tweede focus is actief drone onderzoek voeren. Oostende wil zo hét center of excellence worden in dit vakgebied.

Naast de klassieke drone in de lucht, wil het nieuwe kenniscentrum ook inzetten op autonome voer- en vaartuigen.

Er zijn in Oostende al verschillende initiatieven aanwezig. Zo is er het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) met het Marine Robotics Centre; het NASC (North Sea Aviation Center) die twee fixed wing drones aangekocht heeft, het DroneLab van Hogeschool Vives; het VLOC dat focust op het opleidingsluik, Greenbridge die verschillende technologieën huisvest en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek dat verkennend onderzoek voert rond spuitdrones in precisielandbouw.


“De oprichting van Ostend Dronehub kadert binnen de strategische doelstelling van Stad Oostende waarin ondernemerschap wordt gestimuleerd. Oostende als innovatiepool voor nieuwe industrieën. De internationale activiteiten van Ostend Dronehub moeten onze positie in de top van Europa op het vlak van innovatief drone onderzoek en drone toepassingen verder verankeren”, zegt Charlotte Verkeyn, voorzitter Haven Oostende en Economisch Huis.


Nu de krachten regionaal bundelen zal voor een stroomversnelling zorgen. Daarom brengt Ostend Dronehub onderzoek, bedrijven en onderwijs dichter bij elkaar. De nieuwste dronetechnologieën zullen vanuit verschillende toepassingsdomeinen en met inbreng van de verschillende partners getest en geanalyseerd worden. Samenwerking is hierbij cruciaal. “De oprichting van een dronehub past perfect in onze ambitie om een echte pioniersstad te zijn”, aldus Burgemeester Bart Tommelein. “Inzetten op innovatie en nieuwe technologieën komt zowel bedrijven, organisaties als burgers ten goede. Onze stad-aan-zee is mee met haar tijd!” Met de oprichting van Ostend Dronehub volgt Oostende de visie en ambitie van de provincie West-Vlaanderen / Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij om in West-Vlaanderen meerdere droneports op te richten die complementair met elkaar kunnen functioneren.


86 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page