top of page
  • Foto van schrijverJürgen X-Drones

Een Belgische primeur: vuurwerk maakt plaats voor dronewerk in Brugge

Op oudjaar zal om middernacht geen vuurwerk te zien zijn op 't Zand in Brugge. In de plaats daarvan is er een lichtshow te zien met honderd drones. Het dronebedrijf AndLights zal de drones de lucht insturen en formaties laten uitvoeren. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is tevreden. Het is nauwelijks duurder dan vuurwerk en vriendelijker voor de dieren.


Tijdens Brugge Zingt gaan de honderd drones twee keer de lucht in: één keer om 23.30 uur en één keer om middernacht. Ze worden de lucht ingelaten aan de achterkant van het Concertgebouw. De computergestuurde drones zijn voorzien van lichteffecten en zullen gecontroleerde figuren uitbeelden: driedimensionale vormen, teksten en veelkleurige beelden. Bovendien zal je de drones zien aftellen van tien naar nul. Zo’n modern spektakel in een middeleeuwse stad als Brugge: geef toe dat het wel iets heeft.


Volgens Hannes Verschore van AndLights zijn drones veiliger en diervriendelijker dan luid knallende vuurpijlen. “We voorzien telkens een show van zo’n tien minuten”, zegt hij. “Dit is een primeur voor België. Drones zorgen in het buitenland al wat langer voor shows.

Het Brugse stadsbestuur en de handelsgebuurtekring van ’t Zand investeren samen in deze onverwachte vervanger van het knallende vuurwerk. Er zijn evenwel nog twee voorwaarden verbonden aan de nieuwigheid. Is er neerslag of te veel wind, dan gaan de drones de lucht niet in. Daarnaast is de vergunning bij DGLV (Directoraat-generaal Luchtvaart) nog niet helemaal rond. Al verwachten we deze eerstdaags te ontvangen.
255 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page